Ausztrál kutatók csiptuninggal próbálják nyomon követni ötezer tasmániai méh mozgását.
Fotó: Newscientist.com
http://index.hu/tudomany/2014/01/17/alig_hasznalt_mehecske_csiptuninggal/
A magyar méhészet egyike a kiváló minőségű, exportképes terméket előállító ágazatoknak. Jelenősége túlmutat a hazai fogyasztói igények kielégítésén, hiszen évről évre jelentős mennyiségű terméket szállítunk az EU határain belülre és azon kívülre is. Jelenleg az ágazat a hazai mezőgazdaság bruttó termelési értékének csaknem 1 százalékát (2005-ben 13 milliárd forint), az állattenyésztésnek pedig 2,2 százalékát (2005-ben 12 milliárd forint) adja.
Sajnos a jó minőségű hazai méz külföldön kerül fogyasztásra, mi pedig ehetjük a külföldit.
Vannak helyek, ahol, ha ellenállhatatlan vágyat éreznénk mondjuk egy isteni vajas-mézes kenyér elmajszolásához, a rutin mozdulatsor - a spájzból kicserkészett macisflakonból való mézpergetés - nem annyira magától értetődő! A Föld ezen zugaiban élő népek a közép-európai kultúrkörök számára embertelennek tűnő körülmények között, életük kockáztatásával juthatnak egyáltalán a forrás közelébe...
A méz Európában országokban kedvelt fogyasztási cikk, az átlagos mézfogyasztás eléri az évi 1,7-2,5 kg-ot. Hazánkban az éves fogyasztás annak ellenére is rendkívül alacsony, hogy a méhészetben a Magyarország igazi nagyhatalom, természeti adottságok pedig kiválóak, a magyar szakemberek pedig a világ élvonalába tartoznak.
Cím: 7261 Taszár, Mátyás Király u. 40.
Tel.: +36.30.870.4585
© 2021 Bodor Jenő - őstermelő - Minden jog fenntartva.