Mindent a mézről
A méz a magyar élelmiszerkönyv szerint
1. §
A méz a mézelő méhek (Apis mellifera) által a virágok nektárjából és egyéb növényi váladékokból összegyűjtött, mirigyváladékukkal vegyítve átalakított és lépekben ömlesztve tárolt, mézzé érlelt termék. Lehet folyékony, viszkózus (sűrűn folyó) és kristályos állagú. A méhek a méz alapanyagát a mézhólyagjukba szívják fel és hozzák a kaptárba. Belső elválasztású mirigyeik váladékát hozzáadva vegyileg alakítják át. Az így kialakult a híg, magas víztartalmú mézet a kaptár hatszögletű lépsejtjeiben tartalék táplálékként raktározzák el. A kaptárban dolgozó méhek a szárnyukkal keltett légárammal párologtatják el a felesleges vizet, s teszik sűrűbbé, tartósabbá a mézet. A tömény mézben nem képesek az élesztők és a mikroorganizmusok elszaporodni, így ez a cukros oldat nem romlik meg.
A méhek emésztő csatornája
szájnyílás garat nyelőcső mézhólyag gyomor vékonybél vastagbél végbél
2. § A mézek főbb típusai a következők:
a) eredet szerint
virágméz : főleg virágok nektárjából származó méz;
édesharmatméz : leveleken, hajtásokon található édes nedvekből származó méz. Színe a világos zöldesbarnától a csaknem feketéig terjedhet.
b) megjelenési mód szerint
lépes méz : olyan méz, amely a méhek által frissen előállított, fiasítástól mentes, zárt állapotú teljes lépben kerül forgalomba;
darabolt lépes méz: olyan lépes méz, amely csomagolva, méretre vágott mézes lépdarabok formájában kerül kereskedelmi forgalomba;
csurgatott méz : olyan méz, amelyet a fiasítástól mentes lépekből, azok felnyitása után kicsurgatással nyernek;
pergetett méz : olyan méz, amelyet a fiasítástól mentes lépekből centrifugálás útján nyernek;
sajtolt méz : olyan méz, amelyet fiasítástól mentes lépek préselésével nyernek.
A méz összetétele
100 kg vegyes virágmézben átlagosan a következő anyagok fordulnak elő (kg):
Gyümölcscukor 41,0 Szőlőcukor 34,0 Nádcukor (kristálycukor) 2,0 Dextrin 1,70
Melicitóz és maltóz 0,40 Dulcit 0,30 Egyéb cukrok 0,30 Aminosav 0,80
Vitaminok 0,005 Kálium 0,01 Foszfor 0,03 Réz 0,01
Nátrium 0,005 Mész 0,0005 Mangán 0,0006 Vas 0,00006
Kén 0,00004 Enzimek 0,0038 Kolloid anyagok 0,04 Víz 17,00
Egyéb, meg nem határozott anyagok 2,395
Összesen: 100,00 kg
Legismerteb fajtamézeink és hatásai:
- Akácméz: jó köhögés csillapítására és gyomorsavtúltengésre. Magas gyümölcscukor-tartalma miatt sokáig folyékonymarad.
- Aranyvesszőméz: kissé sötétebb, lassan kristályosodó méz, amely kiváló vesetisztító, húgyúti fertőtlenítő.
- Facéliaméz: halványbarna, kissé opálos színű, kellemes zamatú méz. Könnyen emészthető, ezért a gyengébb gyomruaknak is ajánlott.
- Galagonyaméz: világos, kristályosodó méz, amely különösen szívbetegségek esetén, szívgyengeségnél ajánlott.
- Gesztenyeméz: sok ásványi anyagot tartalmaz. íze pikánsan kesernyés. Fogyasztás víszérpanaszoknál és trombózisok megelőzésére javaslott.
- Hajdínaméz: különös illatú, barnássárga méz. Erősítő hatású. Rendszeres fogyasztása előnyösen hat a bőrképződésre.
- Harmatmézek: sötét, barnás-fekete színű, fűszeres ízű mézek, tölgy-, fűz-, fenyőfákról származnak. Jó immunerősítő, roboráló, veseműködést serkentő mézek.
- Hársméz: kellemes ízű, fűszeres méz, amely légúti hurutok, görcsös, lázas állapot esetén ajánlott. Jó idegnyugtatónak és mézes pakolás céljára.
- Kutyatejméz: világosbarna, kissé karamell ízű, kellemes illatú méz. Gyakran kristályosodik. Jó erősítő.
- Levendulaméz: kiváló aromájú méz, illatát sokáig megörzi. Álmatéanságra, veseproblémákra ajánlatos.
- Lóhereméz: halványsárga, zsírszerű méz. Főként érzékeny gyomruaknak ajánlott.
- Medvehagymaméz: kevésbé kristályosodó, pikáns ízű, fűszeres gyógyméz. Kiváló görcsoldó és idegnyugtató.
- Mentaméz: zamatos, világoszöld színű, sok illóolajat tartalmaz. Emésztést serkentő, puffadást csökkentő, görcsoldó és fájdalomcsillapító hatású.
- Napraforgóméz: gyorsan kristályosodó, sárga színű, magas flavonoid tartalmú méz. Sütésre alkalmas.
- Repceméz: kevéssé savas, gyorsan kristályosodó, krémyzínű méz. Gyomorsav-túltengésnél hatásos.
- Selyemkóróméz (vaddohányméz): kiváló aromájú, fűszeres ízű csemegeméz.
- Somkóróméz: világos, zamatos, kellemes illatú méz. Lassan kristályosodik. Trombózismegelőző hatású.
- Tarlóvirágméz: világos, lassabban kristályosodó, iridoid tartalmú méz. Nyugtató hatású.
- Vöröshagymaméz: sárágás szímű, kissé hagyma illatú. Légúti megbetegedésekre kiváló.
Tudta-e,
- hogy a méhek átalakító tevékenységükhöz használt enzim hatására a mézben baktérium-ellenes anyag keletkezik?
- hogy a friss, nyers mézben található hidrogénperoxid a fogszuvasodás kórokozója ellen is hatásos?
- hogy amíg a mézet vízzel fel nem hígítják erjedésnek sem indulhat? Ezért szükséges a mézbor és a mézecet készítéséhez hígítani a mézet.
- hogy a nektárban található gyümölcs- és szőlő-cukor arányától függ a méz kikristályosodásának az ideje. Amelyik mézben valamivel több a gyümölcscukor az lassabban, amelyik kicsivel több szőlőcukrot tartalmaz, az gyorsabban ikrásodik.
- hogy a kristályosodó méznek a kémiai tulajdonságai semmit sem változnak? A halmazállapot változása csupán fizikai jelenség.
- hogy az ikrás méz apró szemcsézettségével jobban tisztítja a garatot és a torkot, mint a folyékony? Fertőtlenítő hatása mellett fizikailag is tisztít.
- hogy a kristályos méz bármikor ismét folyékonnyá tehető? Vízfürdőben addig tartjuk a kristályos mézet legfeljebb 41 C°-on, amíg teljesen meg nem olvad.
- hogy a folyékony mézet hígítatlanul eredményesen használhatjuk nagyobb felületű (horzsolt, zúzott) sebek gyógyítására? A mézzel beborított felületet nem kell bekötözni!
- hogy a mézet hígítva a szem felszínes gyulladásaira, sérüléseire hatékonyan alkalmazhatjuk? A langyos mézoldattal átitatott steril vattatampont tartósan a szemen kell tartani.
- hogy a méz cukrai támogatják a májat abban, hogy ellássa sokoldalú szerepét? Főleg a méregtelenítési munkájában, a kimerülőben lévő májat segíti.
- hogy egyes mézfajták a szervezet vízháztartását is befolyásolják? A méz a felesleges vizet kihajtja, mai egészséges fogyáshoz vezet
- hogy a méz egyes cukor-összetevői gyorsan és átalakulás nélkül felszívódnak? Ezért a méz az izomfáradtságot hamar megszünteti, ugyanezért a terhességi vészes hányásban szenvedő nők is fogyaszthatják.
- hogy a méz enyhe hashajtó hatású? Rendszeresen fagyasztható a méz erre a célra is. Használata miatt nem kell félni a szervezeti megszokástól. Mindig hatásos mard.
- hogy a méz jó nyugtató és altató? Segíti az ébrenlétből az alvó állapotba való áthajlást. A mézzel szemben nem alakul ki olyan függőség, mint a szintetikus altatók esetében.