20 dkgmézet, 24 dkg porcukorral, 2 egész tojással, 1 dl tejjel elkeverünk.
Tesszünk bele 8 dkg vajat vagy margarint, fél csomag szódabikarbónát / 2.5 dkg /,
fél csomag fahéjat, 2-3 evőkanál kakaóport, és végül 72 dkg lisztet.
Mindezeket összegyúrjuk, téglalap alakú formára nyomkodjuk
és kisodorjuk. Nagy tepsibe tesszük és sütjük. Ne szárítsuk túl a tésztát.
Krém
9 dl tejjel elkeverünk 9 evőkanál búzadarát és felfőzzük. Közben kb. 30 dkg
margarint habosra keverünk 35-40 dkg porcukorral, kevés vaníliás cukorot is
tehetünk bele. Ha a tejbedara kihűlt, összekeverjük a kikevert margarinnal. A
krémet 2 részre osztjuk. A középső két lap közé baracklekvárt kenünk. De más lekvárt is használhatunk.
A tetejére csoki mázt készítünk.
Tészta: 5 dkg margarin
10 dkg porcukor
1 evőkanál méz
1 egész tojás + 1 tojás sárgája
1 csapott teás kanál szódabikarbóna
25 dkg liszt
A porcukrot a tojásokkal és a mézzel összekeverjük, ehhez hozzáadjuk
a szódabikarbónával elkevert lisztet végül a langyosra felolvasztott vajat.
A tésztát kb. 1 órát hűtjük, könnyen kezelhető puha tésztát kapunk.
Ebből 2 lapot készítünk, zsírozott lisztezett tepsi hátoldalán sütjük.
Krém: 1 ráma margarint 25 dkg porcukorral kikeverni.
1 liter tej, 3 vanilliás puding, 2 cs. vaniliás cukor, 3 tojássárgája
sűrűre főzni, majd ha kihűlt a vajas krémmel összekeverjük.
2 db tejszínhabport a leírás szerint felverni habbá.
Megkenni az egyik lapot krémmel, majd rá a tejszinhabot és rá a másik
lapot, nagyon gyorsan megpuhul.
Szépen szeletelhető az elkészített krémes.
Hozzávalók 10 főre ez két gáztepsinyi mennyiséget jelent.
Tésztához:
Mázhoz:
elkészítés
hozzávalók:
45 dkg sima liszt, 1 tojás, 2 evőkanál méz, 15 dkg porcukor, 2 evőkanál tej, 5 dkg vaj vagy margarin, 1 kávéskanál szódabikarbóna, gyümölcsíz.
A mézet, cukrot, tejet és vajat megfőzzük, majd a sima liszttel meg a szódabikarbónával és a tojással összegyúrjuk. Három részre osztjuk és hűlni hagyjuk. Minden lapot lisztezett gyúródeszkán kisodrunk és külön-külön megsütjük. Mikor a lapok kihűltek, megkenjük gyümölcsízzel, megtöltjük és egymásra rakjuk. A tetejét csokoládémázzal bevonjuk.
Töltelék
2 dl tej, 2 evőkanál darázs liszt, 20 dkg porcukor, 1/4 kg vaj, 1 csomag vaniliás cukor, 1 evőkanál rum.
A tejből és darázs lisztből sűrű pépet főzünk. Amig hűl, a vajat a porcukorral habosra keverjük, megízesítjük vaniliás cukorral meg rummal és kanalanként belekeverjük a kihűlt pépet. Minden kanálnyi pépet gondosan elkeverünk. Felét rákenjük a lekvárral megkent, kihűlt tésztára és betakarjuk a második lappal. Ezt is megkenjük lekvárral meg a maradék töltelékkel és betakarjuk a harmadik lappal.
Hozzávalók:
3 dkg margarin, 1 evőkanál méz, 8 dkg porcukor, 1 tojás, 1 kávéskanál szódabikarbóna, 23 dkg sima liszt, vaj vagy margarin a kikenéshez.
A habverő üstben elkeverjük a margarint, a mézet, a cukrot és a tojást. Gőz fölött jó habaosra verjük. Mikor már habos, beletesszük a szódabikarbónát, és kissé még verjük. Amint sűrűsödik a sima liszt felét a masszába keverjük. A maradék lisztet a gyúródeszkára tesszük, a felvert masszát belefordítjuk, és a lisztet beledolgozzuk a tésztába. Kissé állni hagyjuk. Mikor már hideg, öt részre osztjuk, vékonyra kisodorjuk és a tortakorong mentén körülvágjuk. Kikent tepsin ( nagyobb tepsire 2 darabot tehetünk ) világosra kisütjük. ( A lapok gyorsan megsülnek, vigyázzunk hát, hogy meg ne égjenek! ) A lapokat ki hagyjuk hűlni. Közben elkészítjük a krémet, azután a lapokat megkenjük és egymásra rakjuk. A tetejére csokoládémázat kenünk és 1 napig állni hagyjuk, hogy megpuholjon.
Krém
1/4 liter tej, 1 evőkanál liszt, 6 dkg vaj, 8 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor.
A tejben elhabarjuk a lisztet és vízfürdőben folytonos keverés közben sűrű péppé főzzük. Betakarjuk és hideg vízbe állítva kihűtjük. Időnként megkeverjük, nehogy a tetején kéreg képződjék. Közben a vajat a cukorral és vaníliás cukorral habosra keverjük és a még kissé langyos pépet kanalanként belekeverjük.
Csokoládémáz
8 dkg margarin, 8 dkg porcukor, 1 tetézett kávéskanál kakaó, 1 kávéskanál finom keményítőliszt, 1 evőkanál tej.
A margarint kis lángon felolvasztjuk, elkeverjük benne a porcukrot és a kakaót, végül beletesszük a finom keményítőlisztet meg atejet és folytonosan kevergetve addig főzzük, mig mindez már köti egymást. A tortára öntjük, szétfolyatjuk és száradni hagyjuk.
Hozzávalók:
30 dkg sima liszt, 10 dkg porcukor, 1/2 evőkanál méz, késhegyni szódabikarbóna, törött fahéj, szegfűszeg, 4 tojás.
Mindezt összegyúrjuk, kisodorjuk, kiszaggatjuk, kb 2 óra hosszat pihentetjük, tepsire rakjuk és megsütjük.
Feltöltés alatt.
Cím: 7261 Taszár, Mátyás Király u. 40.
Tel.: +36.30.870.4585
© 2021 Bodor Jenő - őstermelő - Minden jog fenntartva.